logo


שבוע טוב עזריה

השבוע התמודדנו עם מראה עצוב באחת הכוורות שלנו,
לא נשארה בכוורת אף דבורה חיה, אולי שתיים גוססות וכל התחתית של הכוורת היתה
מלאה בדבורים מתות.
הכוורת אמנם לא היתה מהחזקות אבל דווקא עכשיו התחילה להתפתח ולא נראו סימני
מחלה.
מה דעתך?

תשובתי היא חד משמעית: הדבורים מתו ברעב! אין כאן שום מחלה או הרעלה.

זה קרה בעקבות גל הקור והגשמים שפקד אותנו במחצית הראשונה של מרץ (9-13). התופעה אופיינית לתקופת האביב כאשר כאשר אוכלוסיית הכוורת מתרבה במהירות ויש הרבה ולד שצריך להאכיל ולחמם. הדבורים שחשות את את בוא האביב עם שפע של פריחה ומזג אוויר חמים ונוח, מפסיקות לשמור על מלאי הדבש ומנצלות אותו עד תומו לטובת הריבוי. בימים כאלה הן חיות מהיד אל הפה כלומר צורכות בכל יממה כמעט את כל המזון שהן אגרו במשך היום. כאשר מגיע שבוע קר וגשום שהוא נדיר בחודש מרץ הוא תופס אותן בלתי מוכנות, כי הן לא יכולות להביא את כמות המזון הדרושה וכאשר נגמר כל מלאי הדבש הן לא מסוגלות לחמם את הקן ולשמור על הטמפרטורה הקבועה (35 מ”צ), הקן מתקרר הדבורים נעשות פלגמטיות ולבסוף מתות בתוך הכוורת. כמובן שבעקבות זה מת גם הוולד שהיה צריך להגיח בימים הקרובים ולאגור את יבול הדבש של האביב ותחילת הקיץ. טוב שזה קרה רק בכוורת אחת בלבד.

הסימנים לתופעה זו הנראים בברור בצילומים ששלחתם הם:

1. וולד בריא ויפה.

2. כמעט כל הדבורים מתות על הרצפה בתוך הכוורת (אין מי שיוציא החוצה את המתות).

3. פועלות מתות בתוך התאים הריקים שבאזור הוולד, כשהראש מופנה פנימה והבטן נראית מבחוץ. (כנראה שזה קורה במאמץ נואש לשמר את החום באזור הוולד).

4. אין אפילו תא אחד עם דבש בכוורת.

 

כאמור מצב זה לא קורה בחורף בדבוריות שיש להן מלאי התחלתי מספיק כי הדבורים שומרות על המלאי ע”י צמצום בהטלה וחיסכון במזון בזכות האוכלוסייה המצומצמת והצריכה המועטת יחסית.

 כחצי נחמה אני יכול לידע אתכם שקיבלתי בימים אלה דיווח על התופעה הזו גם מהמכוורת שבמושב תומר (בבקעת הירדן).

 

המסקנה:  בחודש מרץ, למרות שפע הפריחה והתחלת האגירה, יש לדאוג למלאי מתאים של דבש בכוורות, . במקרה של גל קור וגשם יש לבדוק את משקל הכוורות. לא חייבים לפתוח אותן כדי להרגיש שהן נותרו ללא מלאי של דבש. במקרים כאלה מותר להאכיל גם אם הכוורות עומדות עם עליה אחת או שתיים. חייבים להציל את הדבורית, וממילא הדבורים יצרכו את תמיסת הסוכר שתוגש להן במצב כזה.

האכלה בשלב שהדבורים כבר פלגמטיות לא תעזור , כי אין בכוחן להגיע למאכלה. במקרים כאלה אפשר להציל את הדבורית ע”י הגשת חלה עם דבש בסמוך לדבורים שבקן.

 

 

 

         שלוש תמונות שוות יותר משלושת אלפים מילים!
               

 בברכה

 ד”ר עזריה לופו

לחץ ל התמונה בכדי להגדילה

דבורים מתות בתחתית הכוורת 2 3

השאר תגובה